Gezinsprogramma ‘Gezond Gezin’ een groot succes!

11 juli 2018


15 gezinnen op weg naar een gezonde leefstijl

Maar liefst 15 gezinnen met in totaal 28 kinderen werken sinds 22 maart dit jaar aan een gezonde leefstijl. De gezinnen nemen deel aan het gezinsprogramma ‘Gezond Gezin’, dat vanuit een unieke samenwerking tussen gemeente Hengelo en Wijkracht (vanuit het gezamenlijke project ‘Gezonde Toekomst Dichterbij’) met FC Twente (vanuit het programma ‘Scoren met gezondheid’) is ontstaan.

Wekelijks komen de 15 gezinnen bij elkaar om te sporten en bewegen, maar ook om ieders eigen talenten en dromen te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Dit gebeurt 15 weken lang onder deskundige begeleiding vanuit Wijkracht, gemeente Hengelo en FC Twente, Scoren in de wijk.
Meer bewegen en netwerk uitbreiden
Dat het programma een groot succes is, beamen deelneemsters Angelique Meester en Dominique Nijhuis in een interview dat we met hen hadden. Beiden zijn moeder, Dominique heeft een zoon van 6 jaar en Angelique heeft 2 dochters van 9 en 4 jaar, en via de gemeente Hengelo te weten gekomen van het programma. Angelique vertelt: “Ik had al vaker bij mijn re-integratiecoach aangegeven dat ik meer wilde bewegen en meer activiteiten buitenshuis zou willen met mijn gezin. Zij vertelde mij toen over dit programma.” Dominique is door haar klantmanager van de gemeente Hengelo in aanraking gekomen met het programma: “Ze dacht dat het heel goed voor mij zou zijn om mijn netwerk uit te breiden en om iets samen met mijn zoontje te doen. Ik heb me daarom aangemeld.”
Leuker dan sportschool
Dat de dames zelf heel gemotiveerd zijn om aan dit programma mee te doen? Zonder twijfel! Dominique was zelf al een tijdje bezig met een gezonde leefstijl en sporten. ‘Gezond Gezin’ sluit daar goed bij aan en bovendien leert ze hier nieuwe mensen kennen. Voor Angelique was de sportschool een te hoge drempel. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook omdat zij zich in een sportschool onzeker en alleen voelde. “Met dit programma doen we elke 3 weken weer een nieuwe sport. We beoefenen sporten die ik nog nooit eerder heb gedaan, bijvoorbeeld tennis. Ik krijg zo een goed beeld van de sport en kan nu beter inschatten wat bij mij past. ” Angelique en Dominique zijn het er beiden over eens: “Gezond Gezin heeft geen drempels en de groep voelt fijn en vertrouwd. Er is saamhorigheid en de begeleiding richt zich op de groep als geheel. Dat is leuker dan bijvoorbeeld de sportschool!”
Themabijeenkomsten
Het programma biedt meer dan alleen sportactiviteiten. Tijdens de themabijeenkomsten worden onderwerpen als toekomst, opleiding en werk besproken. Dominique: “Ik ben hier nog zoekende in. Ik ontvang nu een bijstandsuitkering, maar wil heel graag in de toekomst mijn eigen geld verdienen. Dit thema komt later in het programma nog aan bod. Ik hoop dat dit mij verder helpt”. Gezonde voeding is één van de besproken thema’s. Angelique heeft veel geleerd van de uitleg van een diëtiste over voeding: “Ik dacht dat het niet uitmaakte welk bruinbrood je eet, als het maar bruin is. Van de diëtist heb ik geleerd dat er wel degelijk verschil is, en dat het belangrijk is om voldoende vezels te eten.” Dominique vult aan “Ik krijg letterlijk inzicht in mijn lichamelijk functioneren, doordat we ook regelmatig de bloeddruk meten en hier uitleg over krijgen.”.
Kleine stapjes naar geluk


In 15 weken tijd leren de gezinnen hoe zij een positieve wending aan hun eigen leven kunnen geven door te werken aan gezondheid, levensstijl, talenten en dromen. Dominique vertelt: “Ik heb geleerd dat doelen niet groot hoeven te zijn en dat ik ze stap voor stap kan bereiken. Mijn doel is dat ik graag weer wil werken. Voorheen wilde ik alles tegelijk: èn aan het werk met mijn eigen balans èn een baan zoeken. Nu werk ik stap voor stap naar mijn doel: eerst aan de slag met mijzelf als persoon en dan kan ik de stap naar werk gaan maken.”.


Voor Angelique en Dominique stopt het niet na deze 15 weken. De dames hebben elkaar tijdens het programma leren kennen en zijn inmiddels dikke vriendinnen geworden. Ook de kinderen kunnen onderling goed met elkaar overweg. Op de vraag of zij andere mensen dit programma ook zouden aanraden, antwoorden zij beiden volmondig “JA!”. Angelique vertelt er leerkrachten en andere ouders op school over, om ze bewust te maken van het bestaan van dit programma en hoe het haar heeft geholpen. Ook Dominique haalt veel voldoening uit het programma en de nieuwe vriendschap die zij met Angelique heeft opgebouwd. Bovendien is het programma voor hen een aanrader omdat de kinderen er aan mee kunnen doen.

Meer informatie

Op 6 september start er een nieuwe groep ‘Gezond gezin’. Op de woensdagmiddag sporten met het hele gezin en op de donderdagochtend de themabijeenkomst voor ouders. Locatie: sportvereniging HVV Tubantia, Verlengde Polluxweg 10 te Hengelo


Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met:
Tanja Diepenmaat, 06-10273964 of t.diepenmaat@wijkracht.nl
Alice Hammink, 06-13294610 of a.hammink@wijkracht.nl
Laura Hofte, 06-53209163 of l.hofte@fctwente.nl


Het gezinsprogramma ‘Gezond gezin’ is een initiatief vanuit het project Gezonde Toekomst Dichterbij Hengelo in samenwerking met Scoren met gezondheid van FC Twente, dat mogelijk gemaakt wordt door Fonds Nuts Ohra en waarin Wijkracht, gemeente Hengelo en Welbions samenwerken.

Wat is FC Twente, scoren in de wijk

‘Noaberschap’ betekent 'omzien naar elkaar'. In Twente zijn we allemaal buren en helpen we elkaar. ‘Noaberschap’ is niet voor niets een van de drie kernwaarden van FC Twente. De club vindt het belangrijk om haar verbin...

Lees meer